Akademia Dziedzictwa MCK 2008

Forum studentów Akademii Dziedzictwa

#1 2008-03-31 01:43:39

gustav

Administrator

Punktów :   

Krakopolis ;)

To mo¿e nie¶mia³o (?) zacznê, ¿eby nie by³o tu tak pusto. Na wstêpie zaznaczam, i¿ nie uzurpujê sobie absolutnie ¿adnej wiedzy z tematu, a jedynie osobiste przemy¶lenia (wiêc proszê nie biæ). Zatem, projekt Akropolis, który dzi¶ ogl±dali¶my (przy ca³ym szacunku dla Wyspiañskiego) jest wed³ug mnie lekko mówi±c kiczowaty, ju¿ nawet u samych podstaw. To zreszt± pewnie nie pierwszy (nadal z ca³ym szacunkiem) wybryk Wyspiañskiego w t± stronê. Jedna sprawa to nalecia³o¶ci wynikaj±ce ze zmieniaj±cych siê trendów, a inna zmieszanie wszystkich stylów w jednym czasie, w jednym krakowskim koktajlu, co szczególnie razi w przypadku obiektu tej skali. Inna kwestia to wkomponowanie architektury w otaczaj±c± przestrzeñ, kolejna to przyæmienie oryginalnego charakteru pa³acu królewskiego i katedry - tych rzeczy nie widaæ na makiecie która sama w sobie mo¿e siê wydawaæ atrakcyjna. Je¶li kto¶ odwiedzi³ niedawn± wystawê "Teatr ogromny", w hallu g³ównym wy¶wietlana by³a projekcja, na której autorzy dokonali wkomponowania tego¿ w³a¶nie modelu w aktualne obrazki z Krakowa. Nigdy nie uwa¿a³em siê za krakowsk± konserwê, a jednak ogl±da³o mi siê to dziwnie i z pewnym niesmakiem. W sumie liczy³em dzi¶ na bardziej osobisty komentarz profesora, ale kilkukrotnie wybrn±³ politycznie mówi±c, i¿ projekt jest ciekawy - co jest prawd±, ale nie ma w tym cienia krytyki Ciekawe jakie jest Wasze zdanie.

Tak mnie to po¶wie¿bi³o, ¿e zastanawia³em siê dzi¶ jak by tu wszechstronnie upamiêtniæ na jednej p³ycie dorobek muzyczny naszego kolorowego kraju. Chopin i Vader razem na jednym kr±¿ku? Jako intro Bogurodzica, a bonusowy ukryty kawa³ek - Rubik? (najlepiej, ¿eby bardzo g³êboko ukryty...) ) No i w sumie sobie przypomnia³em, powsta³a ju¿ kiedy¶ pewna p³yta, co¶ na ten kszta³t - "Polovirus", tyle ¿e to (przy ca³ym kunszcie muzyków) ironiczna p³yta by³a. To ja przepraszam Panie Stanis³awie za moj± ironiê

Mi³ego korzystania z forum, a co z³ego to nie administrator

#2 2008-03-31 08:26:11

Ditta

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Re: Krakopolis ;)

Ja s±dzê, ¿e jednak to jest przede wszystkim ilustracja, jak my¶lano o udoskonaleniu zabytku wiek temu i w tych kategoriach nale¿y to rozpatrywaæ, jaki ilustracjê pewnego sposobu my¶lenia...

Natomiast jest w tym ciekawy element: otó¿ ten monumentalny front jest zwrócony w stronê rzeki - co nietypowe, bo u nas budownictwo na ogó³ "odwraca³o siê" od rzeki.

#3 2008-03-31 13:52:02

dorotka

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Witam wszystkich!!!
Teraz moje skromne zdanie:
Nie s±dzê, ¿e pomys³ Wyspiañskiego obrazuje sposób my¶lenia tamtych czasów, gdyby tak by³o to makieta ta nie zachowa³aby siê jedynie w fazie projektu, a raczej d±¿ono by do jej realizacji.
To po prostu jeden z wizjonerskich, raczej absurdalnych pomys³ów, ale takie rzeczy wybitnym jednostkom wybaczamy!!!
Choæ muszê przyznaæ, mo¿e to moja nadinterpretacja, ale Wyspiañski wyprzedzi³ trochê czasy, w których przysz³o mu ¿yæ... nie mieli¶cie wra¿enia, ¿e ten ca³y "Krakopolis" to trochê taka dzisiejsza Europa w miniaturze.... Zebranie w jednym miejscu obiektów na których spokojnie mo¿na by prowadziæ zajêcia z historii architektury europejskiej
pozdrawiam

#4 2008-04-06 20:58:52

gustav

Administrator

Punktów :   

Heh, oczywi¶cie Wyspiañskiemu wybaczamy, ale chyba tylko dlatego, ¿e projekt nie doczeka³ siê realizacji
Patrz±c pod k±tem podzia³u Riegla, na pewno idea Wyspiañskiego realizowa³a warto¶ci u¿ytkow±, artystyczn± i nowo¶ci - pod tym wzglêdem brawa za wizjonerstwo. Ale co z podstawow± warto¶ci± upamiêtniaj±c± (nawet je¶li nie by³o zamiaru istotnej ingerencji w star± czê¶æ Wawelu)? Wg. mnie zdeptana, i na pewno wielu ju¿ wtedy zdawa³o sobie z tego sprawê.

Szpera³em w sieci, ¿eby zasiêgn±æ trochê informacji, i znalaz³em taki oto w±tek:
http://austro-wegry.info/tematy_500,30.htm
Widaæ do dzi¶ sprawa budzi kontrowersje

I jeszcze jako uzupe³nienie w±tku wawelskiego (a'propos jednej z naszych lektur):
http://www.tygodnik.com.pl/numer/276123 … owicz.html

Co do budowania wzgl. rzeki - my¶lê ¿e w tym wypadku nie mieli specjalnego wyboru, no chyba ¿e odwróciliby ca³e wzgórze o jakie¶ 180st. Kto wie, mo¿e wiek, dwa i takie cuda bêd± na porz±dku dziennym:
http://www.dziedzictwo2008.pun.pl/viewtopic.php?id=6

#5 2008-04-06 21:03:52

gustav

Administrator

Punktów :   

A, jeszcze a'propos Wyspiañskiego, bo wielu nie mieszka w Krakowie i nie widzi plakatów:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1345,wid,98 … omosc.html

Stopka forum

RSS